DIETETYK AGNIESZKA DE MEHLEM
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3) należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tej grupy należą, pełniące bardzo ważną rolę w organizmie człowieka:
- kwas eikozapentaenowy EPA,
- kwas dokozaheksaenowy DHA
- kwas α-linolenowy ALA.
Omega 3 są wsparciem dla naszego zdrowia poprzez:
- Korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ obniżają poziom trójglicerydów we krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów krwi i regulują ciśnienie krwi.
- Poprawa funkcji mózgu, wspomaga działanie funkcji mózgu i jest korzystna dla zdrowia psychicznego. Są one szczególnie ważne dla zdrowia mózgu dziecka i kobiety w ciąży.
- Przeciwzapalne działanie, mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych
- Korzystne działanie na skórę w przypadku schorzeń o mechanizmie immunologicznym. Tutaj głownie atopowe zapalenie skóry, łuszczyca.
- Spowalnia starzenie się komórek i przyspiesza ich regenerację.
- Korzystne w leczeniu chorób autoimmunologicznych układu kostno-stawowego i mięśniowego jak reumatoidalne zapalenie stawów i młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów, gdzie zmniejsza się zapotrzebowanie na leki przeciwbólowe.
- Korzystny wpływ na oczy, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zapalenie spojówek. 3
- Korzystny wpływ na funkcje poznawcze.
Niedobór omega 3 może skutkować między innymi zwiększeniem podatności na infekcje, osłabieniem odporności, alergiami, zaburzeniami koncentracji, a nawet depresją.
Należy zwrócić uwagę na stosunek omega 3 do innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Optymalny stosunek NNKT n-6 do n-3 powinien wynosić mniej niż 5:1. Oprócz stosunku n-6 do n-3 należy uwzględniać całkowitą ilość tłuszczu w 100g produktu.
Źródła kwasów z grupy omega-3 w diecie:
- rośliny i produkty pochodzenia roślinnego – oleje roślinne jak: lniany, rzepakowy, sojowy, olej z orzechów włoskich i makadamia
- nasiona i orzechy: migdały, orzechy włoskie, nasiona szałwii, soi, kiełki zbóż, ziarna rzepaku, lnu,
- tłuste ryby morskie – np. łosoś, śledź, sola, dorsz, glony
- ponadto: mleka pełnotłuste i mleka, jogurty i sery, margaryny, pieczywo, płatki śniadaniowe, batony zbożowe.
Niestety zjadamy ich za mało z żywności i warto je suplementować. Należy wybrać takie kwasy tłuszczowe Omega 3, które mają dużą zawartość EPA i DHA, a także wolno się utleniają.
Osobiście stosuję Omegę 3 Pure Arctic Oil firmy Eqology, uważam, że to najlepsza na rynku Omega 3. W 100% pozyskiwana jest z dzikich arktycznych ryb, wzbogacona o tłoczoną na zimno, wysokiej jakości oliwę z oliwek ekologicznych, witaminę D3 oraz polifenole. Do wyboru są dwa smaki: pomarańczowy i cytrynowy.
Pure Arctic Oil zawiera czyste kwasy tłuszczowe omega-3, pozyskiwane z oleju z dorsza, który jest łowiony w bogatych arktycznych wodach przy norweskim wybrzeżu. Nie zawiera innych dodatkowych olejów rybnych, nie zawiera sztucznych substancji, nie zawiera zanieczyszczeń metalami ciężkimi. Jest w 100% naturalna.
Link do Omega: https://eqology.com/pl/__s53d671s__/eqology-pure-arctic-oil-omega-3