OMEGA 3 MUST HAVE W DZISIEJSZYCH CZASACH

Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3) należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tej grupy należą, pełniące bardzo ważną rolę w organizmie człowieka:

  • kwas eikozapentaenowy EPA,
  • kwas dokozaheksaenowy DHA
  • kwas α-linolenowy ALA.

Omega 3 są wsparciem dla naszego zdrowia poprzez:

  • Korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ obniżają poziom trójglicerydów we krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów krwi i regulują ciśnienie krwi.
  • Poprawa funkcji mózgu, wspomaga działanie funkcji mózgu i jest korzystna dla zdrowia psychicznego. Są one szczególnie ważne dla zdrowia mózgu dziecka i kobiety w ciąży.
  • Przeciwzapalne działanie, mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych
  • Korzystne działanie na skórę w przypadku schorzeń o mechanizmie immunologicznym. Tutaj głownie atopowe zapalenie skóry, łuszczyca.
  • Spowalnia starzenie się komórek i przyspiesza ich regenerację.
  • Korzystne w leczeniu chorób autoimmunologicznych układu kostno-stawowego i mięśniowego jak reumatoidalne zapalenie stawów i młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów, gdzie zmniejsza się zapotrzebowanie na leki przeciwbólowe.
  • Korzystny wpływ na oczy, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zapalenie spojówek. 3
  • Korzystny wpływ na funkcje poznawcze.


Niedobór omega 3 może skutkować między innymi zwiększeniem podatności na infekcje, osłabieniem odporności, alergiami, zaburzeniami koncentracji, a nawet depresją.

Należy zwrócić uwagę na stosunek omega 3 do innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Optymalny stosunek NNKT n-6 do n-3 powinien wynosić mniej niż 5:1. Oprócz stosunku n-6 do n-3 należy uwzględniać całkowitą ilość tłuszczu w 100g produktu.

Źródła kwasów z grupy omega-3 w diecie:

  • rośliny i produkty pochodzenia roślinnego – oleje roślinne jak: lniany, rzepakowy, sojowy, olej z orzechów włoskich i makadamia
  • nasiona i orzechy: migdały, orzechy włoskie, nasiona szałwii, soi, kiełki zbóż, ziarna rzepaku, lnu,
  • tłuste ryby morskie – np. łosoś, śledź, sola, dorsz, glony
  • ponadto: mleka pełnotłuste i mleka, jogurty i sery, margaryny, pieczywo, płatki śniadaniowe, batony zbożowe. 

Niestety zjadamy ich za mało z żywności i warto je suplementować. Należy wybrać takie kwasy tłuszczowe Omega 3, które mają dużą zawartość EPA i DHA, a także wolno się utleniają.

Osobiście stosuję Omegę 3 Pure Arctic Oil firmy Eqology, uważam, że to najlepsza na rynku Omega 3. W 100% pozyskiwana jest z dzikich arktycznych ryb, wzbogacona o tłoczoną na zimno, wysokiej jakości oliwę z oliwek ekologicznych, witaminę D3 oraz polifenole. Do wyboru są dwa smaki: pomarańczowy i cytrynowy. 

Pure Arctic Oil zawiera czyste kwasy tłuszczowe omega-3, pozyskiwane z oleju z dorsza, który jest łowiony w bogatych arktycznych wodach przy norweskim wybrzeżu. Nie zawiera innych dodatkowych olejów rybnych, nie zawiera sztucznych substancji, nie zawiera zanieczyszczeń metalami ciężkimi. Jest w 100% naturalna.

Link do Omega: https://eqology.com/pl/__s53d671s__/eqology-pure-arctic-oil-omega-3

 

Podziel się swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *