DIETETYK AGNIESZKA DE MEHLEM
Cierpisz na nadmierne wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia. Masz zgagę, refluks, mdłości, uczucie ciężkości po jedzeniu, obecność resztek pokarmowych w stolcu, a może kwaśny posmak w ustach?
Masz częste i nawracające wysypki ? Wypadają Ci włosy, masz łamliwe paznokcie? Dodatkowo chorujesz na alergię, łuszczycę lub zespół złego wchłaniania ?
Może to oznaczać, iż Twój żołądek wydziela zbyt mało kwasu żołądkowego.
Prawidłowe Ph soków żołądkowych powinno wynosić 1,5-2,5. Odpowiednia jego ilość jest niezbędna do prawidłowego działania żołądka.
Kwas solny jako główny składnik kwasu żołądkowego wpływa na poprawne trawienie. Niestrawione, zalegające treści żołądkowe fermentują i wytwarzają substancje, takie jak: dwutlenek węgla, metan czy siarkowodór. Gazy te mogą powodować dyskomfort, wzdęcia i uczucie pełności.
Tworzą się stany zapalne, uszkadzające śluzówkę oraz kosmki jelitowe. Przy zbyt wysokim ph soku żołądkowego upośledzone zostaje trawienie białek przez pepsynę.
Uwaga W przypadku nieszczelnego jelita niestrawione białka powodują oraz nasilają choroby autoimmunologiczne oraz alergie.
Ph powyżej 5 powoduje namnażanie się bakterii, w tym helicobacter pylori
No, dobra a co z trawieniem tłuszczu i węglowodanów
Również dochodzi do upośledzenia ich wchłaniania. Co skutkuje niedoborami minerałów i witamin
Węglowodany z kolei trawione są poprzez enzymy trzustkowe, których wydzielanie jest uzależnione od prawidłowego zakwaszenia treści żołądkowej. Ich brak powoduje gazy, a nawet refluks.
Charakterystyczne niedobory przy niedokwasocie:
- Żelazo – jest jego gorsze wchłanianie, może dość do anemii
- Wit B12 – żelazo, źle wchłaniane nie metabolizuje witamin z grupy B (głownie B6 i B12)
- Witamin ADEK oraz beta karoten – przez upośledzone wchłanianie tłuszczów
- Cynk – jest niezbędny do produkcji kwasu solnego,
- Wapń – może pozostać w postaci nierozpuszczalnych soli, bo nie zostaje przekształcony w rozpuszczalne formy, co utrudnia jego wchłanianie.
Jak sprawdzić czy mam obniżoną kwasowość żołądka ?
rób szybki teścik i wszystko będzie jasne
Wypij rano na czczo, łyżeczkę sody rozpuszczonej w ¾ szklanki wody i zmierz czas do momentu odbicia. W wyniku reakcji wodorowęglanu sodu z kwasem solnym i powstanie dwutlenek węgla. Ten z kolei powoduje odbijanie.
Nadkwasota
odbicie nastąpi w trakcie picia sody lub 40 sekund po wypiciu
Prawidłowe zakwaszenie
odbicie nastąpi po 40 sekundach ale przed upływem 1,5 minuty od wypicia
Słabe zakwaszenie
odbicie nastąpi 1,5-3 minut od wypicia
Niedokwasota
brak odbicia lub po 3 minucie od wypicia
Pamiętaj, że taki test jest jest znaną, domową metodą. Nie jest jednak metodą diagnostyczną, także nie ma w tym zakresie badań. Jednakże wyniki u pacjentów pokrywają się z późniejszymi badaniami. Wynik pozytywny najlepiej potwierdzić u gastrologa, szczególnie jeśli towarzyszą temu objawy, wypisane wyżej.