Niedoceniana przez zwykłego zjadacza chleba, aczkolwiek wspaniała grupa warzyw. Bogata w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik, a także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz aminokwasy egzogenne (te których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem). Nisko kaloryczna grupa warzyw wspomagająca odporność! Trzy najbardziej odżywcze warzywa liściaste: Nr 1 Jarmuż Ma dużą gęstość odżywczą, a więc jest odżywczy przy niewielkiej kaloryczności. Zawiera przeciwutleniacz, jakim jest sufloran mający silne działanie przeciwnowotworowe. Zawiera duże ilości minerałów jak: wapń, potas, żelazo, cynk, magnez. Jest bogaty w witaminy: A, C, K, z grupy B. Zawiera chlorofil i karotenoidy. Smaczny zarówno na surowo w koktajlach i sałatkach, jak i po obróbce cieplnej np. w postaci chipsów lub dodatek do zup. Kiełki jarmuż są smaczną alternatywą jako dodatek do kanapek. Nr 2 Szpinak Zawiera przeciwutleniacze: beta-karoten, luteinę dobra na oczy oraz zeaksantynę flawonoidy, kemferol. Bogaty w wiatminy: A, C, K, kwas foliowy. Pełny skłądników mineralnych, takich jak:: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Wspaniały jako dodatek do koktajli i sałatek, a po obróbce cieplnej z oliwą i czosnkiem jako część posiłku. Nr 3 Chińska kapusta Pak choi Zawiera dużą ilość wartości odżywczych. Jej składniki opóźniają proces starzenia się. Zawiera witaminy: A, C, K, kwas foliowy oraz składniki mineralne, jak: żelazo, potas, magnez, mangan, fosfor, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Bogata w flawonoidy i kwasy fenolowe, które chronią przez stresem oksydacyjnym Pok-choi działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wspaniały dodatek do zup, dań mięsnych. Białą część liści można wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego