NAJBARDZIEJ ODŻYWCZE WARZYWA LIŚCIASTE

Niedoceniana przez zwykłego zjadacza chleba, aczkolwiek wspaniała grupa warzyw. Bogata w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik, a także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz aminokwasy egzogenne (te których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem). Nisko kaloryczna grupa warzyw wspomagająca odporność!

Trzy najbardziej odżywcze warzywa liściaste:

Nr 1 Jarmuż
Ma dużą gęstość odżywczą, a więc jest odżywczy przy niewielkiej kaloryczności. Zawiera przeciwutleniacz, jakim jest sufloran mający silne działanie przeciwnowotworowe. Zawiera duże ilości minerałów jak: wapń, potas, żelazo, cynk, magnez. Jest bogaty w witaminy: A, C, K, z grupy B. Zawiera chlorofil i karotenoidy.
Smaczny zarówno na surowo w koktajlach i sałatkach, jak i po obróbce cieplnej np. w postaci chipsów lub dodatek do zup. Kiełki jarmuż są smaczną alternatywą jako dodatek do kanapek.

Nr 2 Szpinak
Zawiera przeciwutleniacze: beta-karoten, luteinę dobra na oczy oraz zeaksantynę flawonoidy, kemferol. Bogaty w wiatminy: A, C, K, kwas foliowy. Pełny skłądników mineralnych, takich jak:: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Wspaniały jako dodatek do koktajli i sałatek, a po obróbce cieplnej z oliwą i czosnkiem jako część posiłku.

Nr 3 Chińska kapusta Pak choi
Zawiera dużą ilość wartości odżywczych. Jej składniki opóźniają proces starzenia się. Zawiera witaminy: A, C, K, kwas foliowy oraz składniki mineralne, jak: żelazo, potas, magnez, mangan, fosfor, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Bogata w flawonoidy i kwasy fenolowe, które chronią przez stresem oksydacyjnym
Pok-choi działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Wspaniały dodatek do zup, dań mięsnych. Białą część liści można wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego

Podziel się swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *