DIETETYK AGNIESZKA DE MEHLEM
Zacznijmy od pojęć, które często są mylone. Alergia, nadwrażliwość oraz nietolerancja pokarmowa są różnymi pojęciami, choć niekiedy mogą występować razem lub ich objawy mogą się pokrywać.
Oto podstawowe różnice między nimi:
Alergia jest reakcją immunologiczną organizmu na obecność substancji, które są uważane za alergeny. W przypadku alergii, układ odpornościowy nadmiernie reaguje na te substancje, wytwarzając przeciwciała w klasie IgE, które prowadzą do uwolnienia substancji chemicznych, takich jak histamina, co powoduje objawy alergii.
Objawy mogą obejmować pokrzywkę, świąd skóry, obrzęk warg lub twarzy, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, trudności w oddychaniu, zawroty głowy, a w najcięższych przypadkach, wstrząs anafilaktyczny, który może być zagrożeniem życia. Reakcja jest natychmiastowa lub do 48godzin.
Nadwrażliwość pokarmowa to szeroki termin obejmujący różne reakcje organizmu na spożywanie pokarmów. Może to obejmować zarówno reakcje immunologiczne (takie jak alergia pokarmowa), jak i reakcje niezwiązane z układem immunologicznym, które mogą być związane z wrażliwością na pewne składniki pokarmowe lub składniki chemiczne w nich zawarte. Nadwrażliwość pokarmowa może mieć różne objawy, takie jak bóle brzucha, biegunka, zgaga, bóle głowy, skórne objawy i inne. Reakcja jest odwleczona w czasie nawet do kilku dni.
Nietolerancja pokarmowa występuje gdy organizm ma trudności w trawieniu lub przyswajaniu pewnych składników pokarmowych, ale nie jest to spowodowane reakcją układu immunologicznego. Przykładem jest nietolerancja laktozy, gdzie organizm nie produkuje wystarczającej ilości enzymu laktazy, który jest odpowiedzialny za trawienie laktozy. Inne przykłady to nietolerancja fruktozy, sorbitolu czy histaminy.
Skoro znamy już różnice w nazewnictwie. Chciałam wspomnieć o czynniku, który w dzisiejszych czasach ma ogromny wpływ na omawiany temat.
Są to nasze jelita i postępujący ich stan zapalny, który powoduje, iż komórki w jelicie przestają do siebie przylegać i dochodzi do nieszczelności. Przez jelita zaczynają przechodzić duże czasteczki pokarmu aktywujące nasz układ odpornościowy! Przeciwciała łączą się z cząsteczkami pokarmu i tworzą kompleksy immunologiczne, których nagromadzenie powoduje odkładanie się w narządach i dochodzi do niechcianych objawów.
Więcej o fascynującym świecie naszej mikroflory jelitowej TUTAJ.