DIETETYK AGNIESZKA DE MEHLEM
Dysbioza jelitowa to stan, w którym naturalna równowaga mikroorganizmów w jelitach zostaje zakłócona, dochodzi do zmiany w składzie i funkcjach flory bakteryjnej.
Jest to sytuacja, w której rośnie liczba mikroorganizmów niepożądanych, patogennych, a maleje liczba tych pożytecznych.
Przyczyny dysbiozy jelitowej mogą być różne i czasem każdego z nas ona dotyka. Oto niektóre przyczyny jej rozwoju:
- Szerokie spektrum antybiotyków, szczególnie częste niekoniecznie długotrwałe ich stosowanie.
- Niezdrowa dieta, bogata w przetworzoną żywność, wysoko przetworzone węglowodany, cukry, nasycone tłuszcze i ubogie w błonnik.
- Stres, szczególnie ten długotrwały może działać na funkcjonowanie jelita poprzez układ jelitowy.
- Zakażenia bakteryjne lub wirusowe
- Monotonna lub niewłaściwa dieta
- Inhibitory Pompy Protonowej tzw. leki IPP ale również leki przeciwbólowe
- Czynniki takie jak: stres, alkohol czy nikotyna
- Szczególnym przypadkiem dysbiozy jelitowej jest SIBO.
- Znaczenie ma również zakażenie Clostridium difficile objawiające się nadmiernym wzrostem liczby Clostridium, które najczęściej w warunkach szpitalnych, powoduje biegunkę, a w ciężkich przypadkach rzekomobłoniaste zapalenie jelit.
- Dysbioza wpływa na również patogenezę chorób układu pokarmowego i wiąże się z szeregiem chorób pozajelitowych, jak: alergie i astma, zespół metaboliczny, otyłość, cukrzyca typu 1, choroby sercowo-naczyniowe i RZS.
Ciekawostka !
z dysbiozą jelitową mogą łączyć się zaburzenia nastroju, a nawet osobowości. Zatem jesteś tym co jesz